lauantai 28. toukokuuta 2011

Aasialaiseen tyyliin marinoitua kanaa grillillä

Hommasin kotini parvekkeellekin pienen grillin. Tämä on kaasulla toimiva malli, sillä brikettien tai hiilien käytöstä varmasti tulisi sanomista parvekekäytössä. Ensimmäiseksi grilliin pääsi kanaa. Kanaa tulee meidän perheessämme syötyä liian harvoin, joten kana on senkin takia työn alla.

Kana on pakasteena myytävää kananrintafilettä. Kertaalleen tätä on kokeiltu sous videssä kypsennettynä, ja oli todella hyvää. Tällä kertaa epäilykset kanan rakenteessa heräsivät siinä vaiheessa, kun nostin kanapussin pakasteessa. Kanojen pinnalla oli runsaasti jäähilettä. Vaikuttaisi siis siltä, että kana on päässyt hieman sulamaan, tai jotain on tapahtunut, että kosteus on päässyt kiteytymään kanafileiden päälle. Ei siis hyvää lupaillut.

Kanoille tein aasialaistyylisen marinaadin:
1 rkl maapähkinävoita
1 dl vettä
3 valkosipulin kynttä murskattuna
1,5 dl riisiviinietikkaa
1,5 dl soijakastiketta
2 dl ruokosokeria
2 tl seesamiöljyä
1-2 tl raastettua inkivääriä
ripaus chiliä

Ensin sekoitin veden ja maapähkinävoin ja lämmitin. Sen jälkeen lisäsin loput ainekset ja sekoitin tasaiseksi massaksi. Sen jälkeen pistin vielä jäiset kananrintafileet sekä marinaadin vakuumipussiin ja vakumoin. Tuollaisen halvan kotivakuumikoneen ja nesteiden kanssa pitää olla tarkkana, sillä kone ei saa imaista yhtään nestettä, tai se vaurioituu tai rikkoontuu. Olen havainnut hyväksi keinoksi pitää vakuumipussia ja sen sisältöä veden alla ja vakumoida. Sitten kun näkee nesteen pinnan lähestyvän vakuumikonetta, lopetan vakumoinnin ja suljen pussin. Tällä kertaa tuo onnistui lähes täydellisesti.

Vakumoinnin jälkeen esivalmistelin kanat vesikylvyssä. Heitin vakuumipussin 62C vesihauteeseen 5 tunniksi. 5 tuntia on varmasti tarpeettoman pitkä aika, mutta nyt tein näin muiden aikataulujen takia.

Vesikylvyn jälkeen nostin vakuumipussin ylös, leikkasin siihen pienen reiän ja valuttelin marinaadin kulhoon. Tämän jälkeen leikkasin kanafileistä noin parin sentin siivuja ja pistin vielä marinaadiin.

Seuraavaksi otin fileisiin ruskean pinnan uudessa grillissä. Hyvää näistä tuli. Todennäköisesti sulamisen tms takia fileet olivat vähän päässeet kuivumaan, sillä sen muutaman kerran kun olen kananrintaa sous videssä valmistanut, on niistä tullut todella mehukkaita. Marinaadi vaikuttaa potentiaaliselta, ja tulen varmasti tekemään tätä vielä uudemman kerran ja seuraavan kerran paremmista kanafileistä. Sous vide -esivalmistelu oli näppärä, koska grillausvaiheessa ei tarvinnut huolehtia muusta kuin nätistä pinnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti