lauantai 21. toukokuuta 2011

Papaiini lihan mureuttajana

Tilasin Amazonista Adolph's Tenderizer -nimistä lihanmureuttajatuotetta. Lihaa mureuttava entsyymi tässä tuotteessa on papaija-hedelmästä saatava papaiini. Muutamaan otteeseen olen tuotetta jo ehtinyt testailla, ja kyllä se tuntuisi toimivan. Siinä mielessä nämä testit ovat hyvin epätieteellisiä, että edes kontrollia ei ole. En siis ole kypsentänyt samaa lihaa Adolph'sin kanssa ja ilman.

Joka tapaus, eilen ostin CM:sta halpaa naudan sisäpaistia, hieman alle 10€/kg. Sisäpaisti ei ole mitään pihvilihaa juuri sen sitkeyden takia ja tästä syystä sisäpaisti kiinnosti.

Leikkasin reilun kilon paistin pihveiksi ja ripottelin kaikkien pihvien päälle mureuttajaa. Lisäksi tökin pihveihin haarukalla pieniä reikiä, jotta entsyymit pääsisivät imeytymään mahdollisimman syvälle lihaan.


Ensimmäiset kaksi pihviä päätin syödä heti, koska nälkä. Loput lihat pistin vakumoituna jääkaappiin. Ne saavat olla jääkaapissa vuorokauden mureutumassa, katsotaan mitä syntyy.
Kaksi pihviä päätin syödä siis heti. Pidin niitä vakumoituna 55C vesihauteessa n. 45 minuuttia, jonka jälkeen kuskasin ne mökille ja ruskistin pallogrillissä.

Samalla tuli todettua tuollaisen grillin heikkous nopeassa ruskistamisessa. Vaikka grilli oli todella kuuma, niin ilma johtaa lämpöä sen verran huonosti, ettei lihaan oikein kovin nopeasti syntynyt vähäistäkään rusketusta. Pitäisi varmaan ostaa joku valurautainen parilla grilliin tuota tarkoitusta varten.

Miten onnistui? Liha oli mureaa. Oli hivenen sitkeämpiäkin kohtia. Kenties niissä ei ollut yhtä hyvin levinnyt mureuttajaa, tai jostain muusta syystä ne eivät olleet mureutuneet yhtä hyvin. Ne sitkeämmätkin kohdat olivat silti kohtuullisen ok. Suurimmaksi osaksi liha oli kuitenkin tosi pehmeää ja helppoa leikattavaa sekä syötävää. Oletan siis, että papaiini oli mureuttanut tämän lihan hyvin, sillä tuollainen pinkiksi jätetty sisäpaisti ei tapaa olla kovin mureaa.

Sisäpaisti noin muuten ei ollut ehkä hulppeinta pihvilihaa, koska se on melko vähärasvaista. Se ei siis tunnu suussa sulavan ihanalta, mutta erittäin kelpoja pihvejä nämä olivat, etenkin jos olisin jonkun soosin jaksanut laittaa lisäksi.

Sunnuntaina pääsen sitten kokeilemaan noita pidempään mureutettuja palasia. Katsotaan meneekö ihan muusiksi, vai tuleeko sisäpaistista sisäfilettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti