sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Painekattila

Painekattila on kolkutellut mielessäni jonkin aikaa, mutta en ihan suin päin ole mennyt ostamaan, kun eivät ihan halpoja ole. Nyt tein löydön: vaimon kanssa käytiin Keravan Lähetystori Fidassa, ja siellä käteeni osui Kuhn Rikon Duromatic -painekattila. Hintaa kattilalle oli 25 euroa, ja sain vielä käyttöohjeita useammaltakin mammalta kassajonossa. Tutkailin Kuhn Rikonin sivuilta ostostani, ja kävi ilmi että nykyään moisen suositushinta jenkeissä on $220 joten 25 euroa oli erittäin hyvä hinta.

Tänään pääsin koeajamaan laitetta, ohjekirjaa tai esimerkkireseptejä lukematta. Päätin tehdä burgundin padan tapaista lihapataa, sillä tuohonhan painekattilan pitäisi olla juuri passeli laite.

Lihaksi ostin Saarioisten "keittolihaa", joka oli naudanlihaa. Raakana lihaa leikatessa ymmärsi kyllä, miksi sitä myytiin keittolihan nimellä: Siinä oli paljon sidekudosta. Harmittaa jälleen, kun ei tiedä mitä ruhonosaa oli kyseessä. Lihat ruskistin pannulla höyryävässä öljyssä. Lihan lisäksi pilkoin kaksi isoa porkkanaa ja kaksi sipulia pataan. Lisäsin lisäksi 4 dl punaviiniä, 7 dl vettä ja fond du chef -lihaliemivalmisteen pataan. Maustoin muutamalla laakerinlehdellä, mustapippurilla, hippusella naga morich-paprikaseosta.




Kun en laitetta tuntenut, päätin ensin liekittää punaviinin. Olen näet joskus onnistunut valmistamaan burgundin pataa niin, että punaviinin alkoholi maistui siinä voimakkaasti. Hyvä siis liekittää ennen käyttöä, niin alkoholin maku häipyy.

Punaviinin ja muidenkin alkoholien liekittämisessä kannattanee olla varovainen, sillä lieskat saattavat nousta korkeiksi. Kansi siis lähelle, ja siinä vaiheessa kun liekit alkavat hipoa liesituuletinta, on lieskat hyvä tukahduttaa.

Tämän jälkeen kansi kiinni, ja levy täysille, kunnes paine oli saavuttanut täyden voimakkuutensa. Tähän meni tällä kertaa n. 15 minuuttia. En tiedä miksi meni niin kauan, pelkällä vedellä kesti huomattavasti vähemmän, kun vain testasin että laitteen venttiilit toimivat.

Olen monasti uunissa tehnyt näitä patoja kolmen tunnin kypsytyksellä, ja painekattilassa kypsytyksen pitäisi olla kolmasosan normaalista, joten ajettelin että kypsytän täydellä paineella tunnin.

Kattila suhisi melko voimakkaasti ja levitti huoneistoon erittäin hyvän tuoksun. Tuoksuissa melkoinen kontrasti kliiniin suos vide- kypsennykseen.

Otin padan kuitenkin pois kypsymästä 50 minuutin täyden paineen jälkeen ja viilensin kattilaa viileällä vedellä, jotta kannen saisi auki. Olikin yllätys, että pata oli paljon vetisempää kuin kuvittelin ja halusin.

Lisäsin joukkoon säilykeherkkusieniä. Näitä en uskaltanut laittaa heti alussa kypsymään, sillä niistä ei varmasti olisi ollut mitään jäljellä tunnin painekypsytyksen jälkeen. Koska pata oli niin löysää, päätin suurustaa lientä tummalla maizenalla.







Miten onnistui: Kuten kuvasta näkyy, liha oli aivan käsittämättömän kypsää. Yhdessäkään lihapadassa, jonka olen tehnyt, ei liha ole ollut yhtä pehmeää. Vähempi kypsytys ja vähempi neste siis riittää. Maut olivat erittäin jees. Olin pilkkonut sekaan kaksi sipulia, kummankin neljään osaan. Sipulit olivat kadonneet - ilmeisesti osaksi lientä.

1 kommentti:

  1. Liha tulee tosiaan erittäin hyväksi painekattilassa. Tänä vuonna ostin Amazonilta saksalainen painekattilan ja äsken Tori.fi:stä löysin 15 eurolla Kuhn Rikon duromaticin (sveitsiläinen). Näyttää olevan samanlainen kattila kuin sinulla. Pitää kaivaa netistä manuaali.

    VastaaPoista