keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Lihakeitto painekattilassa

Lihat ruskistumassa pannulla
Lihakeittoa olen jo painekattilassa kertaallen kokeillutkin, mutta pistetäänpä tästä nyt päivitys. Ostin kaupasta 800g "keittolihaa" ja lisäksi vielä häränhäntää tuomaan keittoon makua. Lihaahan noissa häränhännissä ei tunnu ihan hirveästi olevan painoon nähden, joten häränhännän kilohinta saaduun lihan määrään tuntuu varsin kovalta, vaikka kilohinta onkin reilusti alle kympin.

 Ensin ruskistin lihat pannulla miellyttävän paahteisen aromin saavuttamiseksi. Tässähän on oleellista, että lihat lisätään pannulle vasta kun se on todella kuuma, niin että öljy höyryää. Tarkoitus ei ole keittää lihoja pannulla, vaan nimeomaan saada niihin ruskea pinta, eikä muuta. Lihat ruskentelin erissä, että pannun lämpö riittäisi.

Punaviini pannulla
Lihat ruskistettuani kaadoin pannulle vielä lorauksen punaviiniä ja raaputin pannun pintaan tarttuneet herkulliset ruskistuneet lihanjäänteet irti, ja kaadoin seoksen painekattilaan lihojen seuraksi.

Päälle kaadoin vettä niin että 1/3 lihoista jäi vedenpinnan alle. Maustoin seoksen parilla laakerinlehdellä, n. 10 maustepippurilla, jauhetulla mustapippurilla sekä ripauksella chiliä.

Sitten vaan suljin kannen ja keittelin täydessä paineessa 20 minuuttia.

Vihannekset kattilassa
20 minuutin jälkeen lisäsin 4 pilkottua perunaa, 2 pilkottua sipulia, 3 pilkottua porkkanaa sekä lanttua kattilaan. Pistin myös vähän tomaattipyrettä joukkoon sillä se on hyvä umamin (eli glutamaattihapon) lähde. Tomaattipyre oli tarkoitus lisätä heti alussa, mutta se unohtui. Ruoan pinta oli pelottavan korkealla, sillä kirpparin tädit sanoivat että korkeintaan 2/3 kattilasta saa olla täytettynä. Lisäksi nesteen pinta oli pelottavan alhaalla vihanneksiin nähden. Vaaroja uhmaten kuitenkin suljin jälleen kannen ja keittelin täydessä paineessa toiset 20 minuuttia.
lopputulos
Jälleen ihme oli tapahtunut, ja tuntui siltä että nesteen määrä oli noussut. Tässä vaiheessa lisäsin suolan. En ole uskaltanut suolata painekattilakeitoksiani alkuvaiheessa lainkaan, koska ei pääse maistamaan.

Hyvää lihakeittoa tästä jälleen tuli. Lihaliemen puute ei haittaa pätkääkään, sen verran hyvin niitä aromeita tuolla paineessa liemeen irtoaa. Liha oli sopivan pehmeää, ja vihanneksetkin tuntuivat melko optimaalisilta. Häränhännistä lihan pystyi irrottamaan lusikalla. Melko rasvainen keitto tämä kuitenkin oli. Todennäköisesti rasva on peräisin häränhännistä. Aion kuoria keiton pinnasta rasvan sen jälkeen kun olen jäähdyttänyt sen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti