sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

50C lohi, paistetut sous vide -perunat ja piparjuurivaahto

Päätin tehdä lohta lauantairuoaksi, ja sen kaveriksi sitten pähkäilin piparjuuren. Ajattelin tehdä siitä vaahdon. Ostin kaupasta piparjuurta, keitin sitä painekattilassa 3,5 desilitrassa vettä 50 minuuttia ja ajattelin että siitä tulisi hyvä piparjuuriliemi, josta tehdä vaahtoa. Tuo liemi ei kuitenkaan ollut kovin voimakkaan makuinen, joten päätin vielä keitellä sitä avokattilassa kasaan. Kun nestettä oli 1 dl jäljellä, maistoin lientä uudestaan. Se oli melkoisen kitkerää, ja lisäsin joukkoon hippusen sokeria ja aika reilusti sokeria, jotta kitkeryydestä pääsisi eroon. Sen jälkeen sekoitin sekaan Xanthazoonia ja laitoin sifoniin ja lämpöhauteeseen pariksi tunniksi.

Lohen olin vakumoinut ja pakastanut ehkä kuukausi sitten. Nostin lohen suoraan pakkasesta vesihauteeseen 50C -asteeseen. Päädyin tällä kertaa korkeampaan lämpötilaan kuin viimeksi sen takia, että vaikka 42C lohen rakenne oli mielestäni hätkähdyttävän miellyttävä, pidän kuitenkin siitä että ruoka on lämmintä. Sulatin samassa vesihauteessa myös pakastetut sous vide -perunat, jotka olin siis aiemmin kypsentänyt 80C -asteessa. Perunat paistoin pannulla ja pistin sekaan vähän kurkkua ja maustoin sherryviinietikalla. Ihan hyvät potut tuli. Lohi oli rakenteeltaan perinteisempää kuin edellinen sous vide -loheni. Olisi se jopa mehukkaampaakin voinut olla, että ainakaan liian raa'alta se ei tuntunut. Lohesta tykkäsin kovasti. Piparjuurivaahto sen sijaan ei oikein toiminut, ja päädyin Turun Sinapin maalaissinappiin tuon sijasta. Olipahan kokeilu. Ehkä tuo piparjuuri vaatii vielä opiskelua.

Lohi oli siis lohkeavaa, eikä puuroutuvaa mallia, ja aikamoisen mehukasta, ainakin jos ottaa huomioon että se oli kotipakastimessa pakastettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti