sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Ponzu-kastike

Kävimme marraskuussa syömässä Chez Dominiquessa, ja siellä tuntui olevan voimakkaasti japanilaiset virtaukset meneillään. Melkein joka ruoan kanssa oli esimerkiksi riisikakkua rapeana komponenttina. Mieleeni jäi kuitenkin medium-kypsän naudanlihan kanssa tarjottu ponzu-kastike. Se oli upean umamisen makuinen.

Kuinka ollakaan, tuoreesta Heston Blumenthal At Home -kirjasta löytyy resepti tälle herkulliselle kastikkeelle. Reseptejä on kyllä tietenkin internet pullollaan, ja niissä on eroja. Joissakin on sakea jne. Tämä on kuitenkin mielestäni maukas resepti. Erikoisin ainesosa on vaalea soijakastike, jota ei joka kaupasta löydy, mutta omasta lähikaupasta onneksi löytyi.

20g kevätsipulia silputtuna
70g vaaleaa soijakastiketta
35g riisiviinietikkaa
10g ruokosokeria
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
15g juoksevaa hunajaa
2 tl raastettua inkivääriä

Sitten vain sekoitetaan kaikki aineet keskenään.


Grammamääräisiin ohjeisiin niksi: ei tarvitse punnita joka ainesosaa erikseen, kun vain laittaa kaikki aineet vuoronperään kulhoon, joka on vaa'alla, ja taaraa vaa'an joka raaka-aineen välillä. Huono puoli tässä tietysti on se, että jos menee liikaa, niin pois ottaminen on vaikeaa.


Seuraava ohjeen kohta on aiheuttanut mietintää: "store in the fridge until ready to use, for about 2-3 months."

Mielestäni se pitää suomentaa niin, että kastike on valmista 2-3 kuukauden kuluttua jääkaapissa säilytettynä. Melko pitkä valmistusaika desilitran kastiketilkalle. Viimeksi annoin olla noin päivän, ja hyvää se oli silloinkin.

 Se sopii hyvin grillatulle kalalle ja lihalle. Itse söin ponzua viimeksi juuri naudan kanssa, ja siivilöin sen kattilaan ja lämmitin hieman ennen tarjoilua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti