torstai 26. tammikuuta 2012

Viinin hyperdekantointi sauvasekoittimella

Olen viime päivinä lueskellut jonkun verran netistä juttua Modernist Cuisinesta, ja hauska, mielenkiintoinen ja järkeenkäypä juttu joka sieltä jäi mieleen, oli viinin hyperdekantointi tehosekottimella. Ajattelin, että Bamixin vaahdotusterä ajanee saman asian ja päätin kokeilla. Olen itse asiassa opiskellut luonnontieteitä yliopistossa, ja siellä labrassa monet kerrat saturoitiin esimerkiksi vettä hapella niin, että otettiin vesi koeputkeen, hölskytettiin, päästettiin lisää ilmaa koeputkeen, hölskytettiin ja jatkettiin tätä niin kauan, että vesi oli saturoitunut hapella. Sen huomaa siitä, että veteen alkaa muodostua pieniä kaasukuplia. Olen joskus punaviinillekin tehnyt tätä samaa dekanterissa, kun ei ole ollut aikaa dekantoida tuntikaupalla.

Joka tapaus, tämän sauvasekoitintekniikan etuna on se, että saa dekantointua vaikka lasillisen kerrallaan. Harvemmin tulee kuitenkaan juotua koko pullollista kerralla.

Tein kokeen Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reservalla joka on täyteläinen punkku, jossa on myös melko reippaat tanniinit. Hyperdekantointi toimi. Vaikea sanoa olenko koskaan dekantoinut viiniä niin pitkään, että siitä olisi ollut tosi isoa etua. Tällä tekniikalla ero oli helpompi todentaa. Ensin yksi huikka lasista, sen jälkeen muutamia pulsseja sauvasekoittimen vaahdotinterällä ja vaahdon laskettua uusi huikka. Ero oli iso: Viini oli selvästi pehmeämmän makuista ja happoisuus ja tanniinit eivät tuntuneet yhtä pistäviltä. Oikein elegantti lopputulos. Suosittelen kokeilemaan! 

1 kommentti:

 1. Hei!

  Olemme hiljattain lanseeranneet sivun Etsiresepti.fi, jossa käyttäjät voivat etsiä reseptejä satojentuhansien ruokasivujen ja ruokablogien joukosta.

  Olemme huomanneet, että sinun blogissasi on monta hyvää reseptiä ja haluaisimme ehdottaa sinulle, että käyt katsomassa ruokablogilistamme kärkeä tästä: http://www.etsiresepti.fi/ruokablogienk%C3%A4rki

  Jos haluat lisätä oman ruokablogisi listaan ja listata reseptisi Etsiresepti.fi hakemistoon (ilmaiseksi) sinun täytyy vain seurata ohjeita tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-k%C3%A4rkeen

  Konsepti on jo olemassa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Meidän kauttamme blogit saavat päivittäin tuhansia vierailijoita, ja suosituimmat saavat viikoittain jopa yli 20 000 kävijää.

  Toivottavasti oma blogisi on pian listan kärjessä!

  Ystävällisin terveisin,

  Ann-Sofi
  Etsiresepti.fi, Hittarecept.se,
  Findeopskrifter.dk, Alleoppskrifter.no

  VastaaPoista